
Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki.
Przepis na grzybową marynatę do schabu
Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad.
Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie
- 6 plastrów schabu
- Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas
- 2 jajka
- Bułka tarta do panierki
- Mąka do panierki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie
- Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie.
- Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie.
- Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie.
- Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu.
- Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej.
- Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto.
- Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony.
Grzybowa panierka do schabowych
Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!
Podawanie kotletów schabowych
Na pewno macie swój ulubiony sposób podawania kotletów schabowych. Jeśli jednak szukacie inspiracji na inne dodatki do kotletów, podajcie je na przykład z:
- Duszoną kapustą
- Mizerią
- Puree z ziemniaków i marchewki
- Surówką z kiszonej kapusty
- Surówką z kiszonych ogórków
- Lekką sałatką grecką
- Surówką z jabłka i selera
Czytaj także:

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu. Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej . Przygotowanie schabowych Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz. Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące. Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sekretny składnik panierki Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość. Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Przepis na kruche kotlety schabowe Składniki: 4 plastry schabu mleko do namoczenia 1 jajko 60 ml zimnej wody gazowanej 100 g smalcu 4 łyżki mąki 100 g bułki tartej olej sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Mięso...

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy to podstawa. Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków bułka tarta mąka sól olej...

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Idealnie wysmażony schab w chrupiącej panierce to zdecydowanie jedna z lepszych polskich potraw. Zachwycają się nim nie tylko Polacy, ale i turyści przyjeżdżający z zagranicy. Dobry schab to podstawa Do przygotowania dobrych kotletów schabowych należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości schab. Najlepiej jest go zakupić bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso będzie najlepszej jakości i świeże. Jeśli zdecydujecie się na zakup w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na datę przydatności oraz na to, czy nie zawiera zbędnych dodatków. Dobre mięso to klucz do smacznych kotletów. Sekretny składnik panierki Przyprawione kotlety schabowe są panierowane w trzech etapach - mąka, jajko i bułka tarta. To klasyczne połączenie. Jednak żeby panierka była jeszcze smaczniejsza, wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik. Jest nim sezam. Podkręci on cały aromat potrawy, a kotlety będą jeszcze lepsze. Obok tak przyrządzonych schabowych nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie przetestujcie ten patent. Składniki: 5 plastrów schabu bez kości kilka łyżek mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej ½ szklanki ziarna sezamowego 1 jajko 4-5 łyżek mleka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu rozbijcie delikatnie przez folię spożywczą. Następnie posypcie je solą i pieprzem. Jajko wbijcie do miski, dodajcie 4-5 łyżek mleka i dokładnie roztrzepcie na jednolitą masę. Bułkę wymieszajcie z sezamem w głębszym naczyniu. Na patelni rozgrzejcie olej. Schab maczajcie kolejno w mące, jajku z mlekiem, a na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety kładźcie na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażcie je z obu...