Niestety, wiele z nich zawiera w swoich składach zbędną „chemię”. Na dodatek, smakowe kombinacje z takich „gotowców”, można bez problemu odwzorować we własnym zakresie.
Odrobinę przypraw, odrobina kreatywności i gotowe. Wystarczy tylko zaopatrzyć w się w naprawdę wygodny rękaw foliowy do pieczenia.
Pamiętajcie także, by nie zapomnieć o dodaniu do takiej potrawy odrobiny oleju. To właśnie tłuszcz pomaga w dobrym i dokładnym wymieszaniu się wszystkich przypraw i smaków.
W ten sposób powstać może smakowity obiad – np. taki jak te z przepisu na dole schabowe z ziemniakami. Po prostu pycha!
Zobacz także:
Innym ciekawym przepisem na obiad z rękawa jest ten, w którym zamiast schabu możecie upiec szynkę wieprzową.
Przepis na kotlety schabowe „z worka”
Składniki:
- 4 dość grube kotlety schabowe
- 2 duże cebule
- Ok. 1 kg ziemniaczków
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- Sól
- Pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 rękaw foliowy do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszajcie olej, sos sojowy i miód i wetrzyjcie w kotlety.
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Przyprawy sypkie wymieszajcie razem.
- Włóżcie do rękawa foliowego ziemniaki i cebulę, posypcie przyprawami, na wierzch włóżcie mięso.
- Zamknijcie szczelnie rękaw piekarniczy.
- Obróćcie rękaw kilka razy, by przemieszać składniki wewnątrz.
- Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C.
- Pieczcie ziemniaki i mięso w rękawie i dodatkowo w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min.
- Po upieczeniu ostrożnie rozcinajcie rękaw, by się nie poparzyć.
- Podawajcie z surówką. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: