Najlepsza zupa szczawiowa? Dla większości z nas to z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać. Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa.
Niektórzy, tak jak wspominaliśmy, wspominają zupę szczawiową zwaną gdzieniegdzie zielonym barszczem wyłącznie dobrze. Innym kojarzy się z niedostatkiem. Tak czy owak, należy z pewnością docenić jej charakterystyczny, lekko kwaśny, po prostu obiektywnie dobry smak.
Skąd wziąć szczaw na zupę szczawiową?
Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw.
Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej.
Zobacz także:
Przepis babci na zupę szczawiową
Składniki
- 1 szklanka posiekanego szczawiu
- Włoszczyzna
- 4 jajka
- 3 plastry słoniny
- Sól i pieprz do smaku
- 2-3 liście laurowe
- Kilka ziarnek ziela angielskiego
- 1/3 szklanki śmietany 18%
Przygotowanie
- Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie.
- W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.
- Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie.
- Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę.
- Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
- Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut.
- Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie.
- Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną.
- Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka.
- Smacznego!