Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej.

Przepis babci na zupę szczawiową

Składniki

  • 1 szklanka posiekanego szczawiu
  • Włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 3 plastry słoniny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka ziarnek ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie.
  2. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.
  3. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę.
  5. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  6. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut.
  7. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie.
  8. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną.
  9. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czy szczaw jest zdrowy?

Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które odkładają się w drogach moczowych, co może powodować powstawanie kamieni w nerkach i pęcherzu. To nie najzdrowszy wybór jeśli macie skłonność do tego typu schorzeń.

Zobacz także:

Czytaj także: