Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a więc z kuchni arabskiej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, cebulę, jajka oraz zioła na czele z wciąż mało znaną i popularną w Polsce kolendrą, która jest już jednak dostepna w większości marketów. Być może po części jest to dzieło Karola Okrasy, znanego z propagowania tego aromatycznego zioła w polskich domach za pośrednictwem programów kulinarnych.

Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem papryki i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę zarówno dla zwykłej jajecznicy, jak i wspomnianych jajek po turecku.

Do przygotowania przygotowania szakszuki użyjecie więc nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.

Przepis na szakszukę

Składniki:

  • 3-5 jajek
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub pół opakowania przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Świeża kolendra lub pietruszka
  • Opcjonalnie: papryka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, wsypcie posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym momencie możecie wrzucić na patelnię także pokrojoną paprykę, jeśli chcecie jej użyć. Całość zeszklijcie na złoty kolor.
  2. Po kilku minutach na patelnię wrzućcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut pod przykryciem do nieznacznego zredukowania się całości.
  3. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie niewielkie wgłębienia na jaja. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek, uważając, by nie ściąć zanadto żółtek.
  4. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką. 
  5. Podawajcie ze świeżym pszennym pieczywem.

Gotowe!

Zobacz także: