Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a więc z kuchni arabskiej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, cebulę, jajka oraz zioła na czele z wciąż mało znaną i popularną w Polsce kolendrą, która jest już jednak dostepna w większości marketów. Być może po części jest to dzieło Karola Okrasy, znanego z propagowania tego aromatycznego zioła w polskich domach za pośrednictwem programów kulinarnych.
Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem papryki i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę zarówno dla zwykłej jajecznicy, jak i wspomnianych jajek po turecku.
Do przygotowania przygotowania szakszuki użyjecie więc nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.
Przepis na szakszukę
Składniki:
- 3-5 jajek
- 1 puszka pomidorów krojonych lub pół opakowania przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Świeża kolendra lub pietruszka
- Opcjonalnie: papryka
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, wsypcie posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym momencie możecie wrzucić na patelnię także pokrojoną paprykę, jeśli chcecie jej użyć. Całość zeszklijcie na złoty kolor.
- Po kilku minutach na patelnię wrzućcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut pod przykryciem do nieznacznego zredukowania się całości.
- Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie niewielkie wgłębienia na jaja. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek, uważając, by nie ściąć zanadto żółtek.
- Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki posiekaną świeżą kolendrą lub pietruszką.
- Podawajcie ze świeżym pszennym pieczywem.
Gotowe!