Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole. 

Niedzielny obiad

Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i  większych.

Schabowe z czosnkiem

Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy!

Przepis na mocno czosnkowe schabowe

Składniki:

  • ½ kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego 
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry.
  2. Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka.
  3. Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. 
  4. Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca.
  5. Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę do rozgrzania.
  6. Przyprawiony schab kolejno obtaczajcie kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej. 
  7. Panierowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe schabowe przełóżcie na rozłożony ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Mocno czosnkowe kotlety schabowe idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Zobacz także:

Czytaj także: