Tradycyjne kotlety schabowe są przyprawiane wyłącznie solą oraz pieprzem. Takie zestawienie przypraw pozwala na wyczucie idealne smaku mięsa. To klasyczne połączenie znane i uwielbiane przez wszystkich. Mięso często w takiej postaci gości na stole.
Niedzielny obiad
Wielu Polaków nie wyobraża sobie weekendowego obiadu z rodziną bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jest on wręcz punktem obowiązkowym. Gości on na stole również podczas różnych uroczystości. Idealnie przyprawiony i usmażony ze złocistą panierką, wręcz rozpływa się w ustach. Schabowe są lubiane zarówno przez mniejszych, jak i większych.
Schabowe z czosnkiem
Kotlety schabowe z czosnkiem to jest dopiero przysmak! Nadaje on mięsu nowego aromatu, który idealnie wkomponowuje się w całość. To dość zaskakujące połączenie, aczkolwiek niesamowicie smaczne. Zdecydowanie przypadnie do gustu waszym bliskim. Nim się obejrzycie, znikną z talerzy!
Przepis na mocno czosnkowe schabowe
Składniki:
- ½ kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Później pokrójcie go na równej wielkości plastry.
- Mięso umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie rozbijcie je delikatnie za pomocą tłuczka.
- Tak przygotowany schab przyprawcie czosnkiem granulowanym, suszonymi pomidorami z czosnkiem, solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
- Na jeden talerz przesypcie bułkę tartą, na drugi mąkę, a do trzeciego wbijcie jajko i roztrzepcie je za pomocą widelca.
- Na patelnię wlejcie olej oraz postawcie ją na kuchenkę do rozgrzania.
- Przyprawiony schab kolejno obtaczajcie kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej.
- Panierowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe schabowe przełóżcie na rozłożony ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Mocno czosnkowe kotlety schabowe idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: