Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, najbardziej popularne w rejonie Śląska, gdzie jest podawane zazwyczaj z sosem pieczeniowym, mięsem oraz surówką z czerwonej kapusty. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu bądź mogą stanowić samodzielny posiłek.
Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Są zwykle w wielkości orzecha włoskiego z charakterystyczną dziurką na środku. Jej zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu, jakimi są polane.
Tradycyjne kluski idealnie sprawdzą się na obiad na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponują się z mięsem i bez dodatków, czy tylko i wyłącznie z zeszkloną cebulką.
Patent Magdy Gessler na udane kluski śląskie
Magda Gessler to najsłynniejsza restauratorka w Polsce oraz niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinarnej. Ostatnimi czasy postanowiła podzielić się ze swoimi odbiorcami przepisem na kluski śląskie.
Zobacz także:
Poprzez odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej, a przede wszystkim dodatek jajka, kluski według przepisu Magdy Gessler za każdym razem wychodzą idealne. Jajko scala przygotowaną masę ziemniaczaną, dzięki czemu ulepienie klusek jest jeszcze łatwiejsze.
Koniecznie skorzystajcie z tego patentu zwłaszcza, gdy nie dysponujecie świeżo ugotowanymi, ciepłymi jeszcze kartoflami. Choć kwestia dodawania jajka do klusek budzi kontrowersje, nie bójcie się tego składnika i wypraktykujcie przepis Magdy we własnej kuchni.
Przepis na kluski śląskie z dodatkiem jajka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odlejcie wodę oraz odstawcie do ostudzenia.
- Później przepuśćcie ziemniaki przez praskę.
- Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Z podanych składników wyróbcie gładkie, jednolite ciasto.
- Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich zróbcie charakterystyczną dziurkę kciukiem.
- W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niego gotowe kluski śląskie.
- Kluski gotujcie przez około dwie minuty od wypłynięcia.
- Gotowe kluski śląskie podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego.