Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, najbardziej popularne w rejonie Śląska, gdzie jest podawane zazwyczaj z sosem pieczeniowym, mięsem oraz surówką z czerwonej kapusty. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu bądź mogą stanowić samodzielny posiłek.

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Są zwykle w wielkości orzecha włoskiego z charakterystyczną dziurką na środku. Jej zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu, jakimi są polane.

Tradycyjne kluski idealnie sprawdzą się na obiad na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponują się z mięsem i bez dodatków, czy tylko i wyłącznie z zeszkloną cebulką. 

Patent Magdy Gessler na udane kluski śląskie

Magda Gessler to najsłynniejsza restauratorka w Polsce oraz niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinarnej. Ostatnimi czasy postanowiła podzielić się ze swoimi odbiorcami przepisem na kluski śląskie.

Zobacz także:

Poprzez odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej, a przede wszystkim dodatek jajka, kluski według przepisu Magdy Gessler za każdym razem wychodzą idealne. Jajko scala przygotowaną masę ziemniaczaną, dzięki czemu ulepienie klusek jest jeszcze łatwiejsze.

Koniecznie skorzystajcie z tego patentu zwłaszcza, gdy nie dysponujecie świeżo ugotowanymi, ciepłymi jeszcze kartoflami. Choć kwestia dodawania jajka do klusek budzi kontrowersje, nie bójcie się tego składnika i wypraktykujcie przepis Magdy we własnej kuchni.

Przepis na kluski śląskie z dodatkiem jajka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odlejcie wodę oraz odstawcie do ostudzenia.
  2. Później przepuśćcie ziemniaki przez praskę.
  3. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Z podanych składników wyróbcie gładkie, jednolite ciasto.
  4. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich zróbcie charakterystyczną dziurkę kciukiem.
  5. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niego gotowe kluski śląskie. 
  6. Kluski gotujcie przez około dwie minuty od wypłynięcia. 
  7. Gotowe kluski śląskie podawajcie z ulubionymi dodatkami. Smacznego.