Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki.

Przepis na grzybową marynatę do schabu

Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad.

Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie

  • 6 plastrów schabu
  • Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • Mąka do panierki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie

  1. Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie.
  2. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie.
  3. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie.
  4. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu.
  5. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej.
  6. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto.
  7. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony.

Grzybowa panierka do schabowych

Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!

Podawanie kotletów schabowych

Na pewno macie swój ulubiony sposób podawania kotletów schabowych. Jeśli jednak szukacie inspiracji na inne dodatki do kotletów, podajcie je na przykład z:

Zobacz także:

Czytaj także: