Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli. Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie.
Guacamole – pasta z awokado
Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw.
Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje.
Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też:
Zobacz także:
- Pomidory
- Czosnek
- Chili
- Cebulę
- Kolendrę
Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki.
Przepis na guacamole
Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje.
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej limonki
- sól
- 1 mała, czerwona papryczka chili
- 10 pomidorów koktajlowych
- 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki
Przygotowanie guacamole
- Obierzcie awokado. Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski.
- Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem blenderem lub widelcem.
- Chili posiekajcie i dodajcie do sosu. Pomidorki pokrójcie w ćwiartki, a kolendrę posikajcie.
- Wymieszajcie. W razie potrzeby dodajcie jeszcze soli i soku z limonki.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: