Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem.
Jak obrać awokado – sposób z łyżką
Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado.
- Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem.
- Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę.
- W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado.
- Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa.
- Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości.
- Proste, prawda?
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe.
Zobacz także:
Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut! Koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Awokado - właściwości
Awokado jest bardzo bogate w jednonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E i K, potas, kwas foliowy, magnez i żelazo, a także błonnik. Choć jest niezwykle zdrowe, jednocześnie jest dość kaloryczne – w 100 gramach znajduje się 160 kalorii.
Czytaj także: