Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa.

Właściwości zdrowotne wątróbki

Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę?

Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę?

Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło.

Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę.

Zobacz także:

  • Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu.
  • Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka, wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem.
  • Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Wątróbka nierównomiernie się smaży. Natrafiliście na talerzu na niedosmażone i krwiste kawałki wątróbki? Znamy przyczynę. Prawdopodobnie pokroiliście mięso na nierówne kawałki. Następnym razem pamiętajcie, by pokroić mięso na kawałki o tej samej wielkości. Pamiętajcie też, aby smażyć ją pod przykryciem, żeby była usmażona nie tylko na zewnątrz, ale również w środku.

Czytaj też: