Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. 

Jak sprawić, by wątróbka była soczysta?

Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste. 

Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor.

Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche.

Zobacz także:

Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą

Będziecie potrzebować:

  • 300 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 cebuli
  • 1 bakłażana
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanki zimnego mleka
  • Przyprawy: sól, pieprz, maggi

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki umieśćcie w misce z wątróbką.
  4. Całość posypcie mąką i dokładnie wymieszajcie.
  5. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i dodajcie mięso z warzywami. Całość smażcie przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
  6. Po upływie tego czasu na patelni z wątróbką umieśćcie również masło. Kiedy to się rozpuści doprawcie danie solą, pieprzem i maggi, a następnie podlejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście przez kolejne ok. 20 minut. 

Smacznego!

Czytaj także: