Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania.
Wątroba pełna witamin
Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok.
Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.
Bogate źródło żelaza
Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę.
Zobacz także:
Znacznie tańsza alternatywa
Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna.
W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży.
Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki:
-
400g wątróbki wieprzowej,
-
1 szklanka mleka,
-
3-4 cebule,
-
2 twarde jabłka,
-
2 łyżeczki majeranku,
-
sok z cytryny,
-
olej do smażenia,
-
pieprz,
-
sól
-
woda.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu. Ten trik działa każdorazowo!
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy wątróbkę. Odkładamy wątróbkę do niedużego naczynia. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.
Gdy cebula będzie szklista wrzucamy do niej wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone jabłka. To najlepszy czas by posypać je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl