
Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie.
W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu.
Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku.
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- Niecała szklanka płatków owsianych górskich
- Sól
- Pieprz
- Smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę.
- Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski.
- Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie mięso na gładką masę.
- Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych.
- Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor.
- Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Polecamy także inne wydania kotletów mielonych. Na przykład mielone z rabarbarem, z kapustą pekińską, czy też po meksykańsku.
Czytaj także:
- Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
- Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów
- Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki