Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie.

W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu.

Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku.

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • Niecała szklanka płatków owsianych górskich
  • Sól
  • Pieprz
  • Smalec lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę.
  2. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę.
  3. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski.
  4. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem.
  5. Wyrabiajcie mięso na gładką masę.
  6. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych.
  7. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor.
  8. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Polecamy także inne wydania kotletów mielonych. Na przykład mielone z rabarbarem, z kapustą pekińską, czy też po meksykańsku.

Czytaj także: