Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię, a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju.

Kotlety mielone z rabarbarem

Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów.

Wskazówka!

Zobacz także:

Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu.

Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem!

Składniki:

  • 300 g mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęd rabarbaru
  • bułka tarta
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie mielonych z rabarbarem:

  1. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
  3. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z wszystkich stron.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: