Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem?
Klopsy mielone z jajkiem na twardo
Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne!
Składniki:
- mięso mielone około 600 g,
- bułka namoczona w mleku,
- 1 jajko
- cebula 1 szt.,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do mielonego do smaku,
Dodatkowo;
- jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów),
- bułka tarta do panierowania,
- olej lub masło klarowne do smażenia,
Przygotowanie:
- Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste.
- Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej).
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli.
- Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek.
- Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko.
- Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: