Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl
Przepis na kotlety mielone z pomidorami
Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma mielonego mięsa z szynki
- 1 bułka kajzerka
- Pęczek szczypiorku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach
- Mleko
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła.
- Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie.
- Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
- Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę.
- Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi.
- Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego!
Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie przygotowywania masy mięsnej rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni w termoobiegu. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na niej kotlety. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 190 stopni i pieczcie jeszcze przez 15 minut, by wierzch kotletów się zarumienił. I gotowe! Będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżej surówki i tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad
- Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
- Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia