Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, jednak często o niej zapominamy i wybieramy smażenie. Mniej kaloryczne, a do tego bogatsze w witaminy i minerały jest doskonałym wyborem na wiosnę, gdy po zimie chcemy zadbać o sylwetkę. Zamiast rozgrzewających i sycących potraw stawiamy na te lżejsze, oparte na warzywach, owocach i lekkostrawnym, chudym mięsie. Ten sposób przyrządzania znacznie ułatwia również ograniczenie ilości tłuszczu i soli, których zazwyczaj używamy do niemal każdego dania.
Z czym podawać kurczaka na parze?
Najlepiej z warzywami również ugotowanymi w ten sam sposób. Dzięki temu zachowają witaminy i inne składniki odżywcze oraz ładny kolor. Możecie zrobić na przykład marchewkę, brokuły, pietruszkę czy ziemniaki.
Dobrą opcją będzie również świeża sałata z dodatkiem zdrowej oliwy z oliwek.
Przepis na zdrowego kurczaka na parze
Składniki
- 3 filety z piersi kurczaka
- 2 garści posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka domowej suszonej mieszanki warzywnej lub przyprawy typu Vegeta lub Jarzynka bez dodatku glutaminianu sodu itp.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Natkę pietruszki umyjcie pod bieżącą wodą i drobno posiekajcie.
- Natkę wymieszajcie z oliwą z oliwek i przyprawami.
- Piersi z kurczaka delikatnie rozbijcie i zamarynujcie. Odstawcie na kilka godzin do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.
- Mięso ułóżcie w parowarze lub w specjalnym wkładzie do gotowania na parze. Gotujcie przez około 40 minut. Obok możecie ułożyć warzywa doprawione odrobiną soli i ulubionymi przyprawami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: