Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej, jednak często o niej zapominamy i wybieramy smażenie. Mniej kaloryczne, a do tego bogatsze w witaminy i minerały jest doskonałym wyborem na wiosnę, gdy po zimie chcemy zadbać o sylwetkę. Zamiast rozgrzewających i sycących potraw stawiamy na te lżejsze, oparte na warzywach, owocach i lekkostrawnym, chudym mięsie. Ten sposób przyrządzania znacznie ułatwia również ograniczenie ilości tłuszczu i soli, których zazwyczaj używamy do niemal każdego dania.

Z czym podawać kurczaka na parze?

Najlepiej z warzywami również ugotowanymi w ten sam sposób. Dzięki temu zachowają witaminy i inne składniki odżywcze oraz ładny kolor. Możecie zrobić na przykład marchewkę, brokuły, pietruszkę czy ziemniaki.
Dobrą opcją będzie również świeża sałata z dodatkiem zdrowej oliwy z oliwek. 

Przepis na zdrowego kurczaka na parze

Składniki

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 2 garści posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka domowej suszonej mieszanki warzywnej lub przyprawy typu Vegeta lub Jarzynka bez dodatku glutaminianu sodu itp.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki umyjcie pod bieżącą wodą i drobno posiekajcie.
  2. Natkę wymieszajcie z oliwą z oliwek i przyprawami.
  3. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijcie i zamarynujcie. Odstawcie na kilka godzin do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem przypraw.
  4. Mięso ułóżcie w parowarze lub w specjalnym wkładzie do gotowania na parze. Gotujcie przez około 40 minut. Obok możecie ułożyć warzywa doprawione odrobiną soli i ulubionymi przyprawami.
  5. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: