Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Ich wygląd i smak może się jednak z czasem znudzić. Jeżeli macie ochotę na coś innego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami. To proste w przygotowaniu danie z pewnością zachwyci waszych gości!

Mięso mielone w cieście francuskim

Mięso mielone w cieście francuskim to niebanalny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Danie jest tak smaczne i atrakcyjne wizualnie, że równie dobrze sprawdzi się na uroczystym przyjęciu dla gości. Zaserwujcie je im, a będą w siódmym niebie!

Jak przygotować tę niebanalną potrawę? To proste. Wszystko, czego potrzebujecie to świeżo zmielone mięso, ciasto francuskie, cebula, pieczarki, jajko oraz zioła i przyprawy.

Jak zrobić ten efektowny wzór z ciasta? To prostsze niż myślicie. Poniżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku!

Zobacz także:

Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 300 g
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • ciasto francuskie - 1 arkusz
  • pieczarki - 100 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • żółtko - 1 szt

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Z mięsa formujemy kulę.
  5. Układamy na blasze.
  6. Pięścią robimy wgłębienie.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut.
  8. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, podsypując mąką.
  9. Wycinamy paseczki.
  10. Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso, tworząc coś à la koszyczek.
  11. Dobrze zlepiamy.
  12. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
  13. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut.
  14. W tym czasie czyścimy pieczarki.
  15. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
  16. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku.
  17. Delikatnie oprószamy solą. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: