Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Ich wygląd i smak może się jednak z czasem znudzić. Jeżeli macie ochotę na coś innego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami. To proste w przygotowaniu danie z pewnością zachwyci waszych gości!
Mięso mielone w cieście francuskim
Mięso mielone w cieście francuskim to niebanalny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Danie jest tak smaczne i atrakcyjne wizualnie, że równie dobrze sprawdzi się na uroczystym przyjęciu dla gości. Zaserwujcie je im, a będą w siódmym niebie!
Jak przygotować tę niebanalną potrawę? To proste. Wszystko, czego potrzebujecie to świeżo zmielone mięso, ciasto francuskie, cebula, pieczarki, jajko oraz zioła i przyprawy.
Jak zrobić ten efektowny wzór z ciasta? To prostsze niż myślicie. Poniżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku!
Zobacz także:
Składniki:
- mięso mielone wołowe - 300 g
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- kwaśna śmietana - 1 łyżeczka
- cebula - 1 szt
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 szczypta
- ciasto francuskie - 1 arkusz
- pieczarki - 100 g
- natka pietruszki - 1 pęczek
- żółtko - 1 szt
Przygotowanie:
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Z mięsa formujemy kulę.
- Układamy na blasze.
- Pięścią robimy wgłębienie.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut.
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy, podsypując mąką.
- Wycinamy paseczki.
- Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso, tworząc coś à la koszyczek.
- Dobrze zlepiamy.
- Smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
- Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut.
- W tym czasie czyścimy pieczarki.
- Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
- Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je w koszyczku.
- Delikatnie oprószamy solą.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: