Mielone bardzo często podawane są z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. To tradycyjne zestawienie od lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a jego popularność nie słabnie. To, wbrew pozorom, dobrze zrównoważone danie obiadowe.
Z czym podawać kotlety mielone?
Chociaż same kotlety są dość tłuste, ziemniaki z wody podawane bez śmietany czy masła, nie są kaloryczne. Zawierają za to dużo cennych witamin i składników odżywczych. Buraczki, które nie są zasmażane w dużej ilości tłuszczu, również mają właściwości cenne dla zdrowia. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. W burakach znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku. Poniżej przedstawiamy przepis, który przemyci do kotletów jeszcze więcej wartościowych warzyw.
Przepis na kotlety mielone z liśćmi szpinaku
Składniki:
- 0 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Bułkę namoczyć. Kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą, odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego.
- Następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub delikatnie posiekane.
- Dokładnie wyrabiamy masę mięsną (gdyby była za luźna, można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej). Z masy mięsnej formujemy kotlety.
- Obtaczamy w drobnej bułce tartej (cieniutka warstwa). Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, a kotlety smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.
Źródło: Gotujemy.pl
Czytaj też: