Znudziły się wam klasyczne kotlety mielone z ziemniakami, mizerią albo buraczkami na ciepło? Wypróbujcie tych usmażonych w pysznym sosie z marchewką i brukselką. Robią się szybko i smakują rewelacyjnie. Koniecznie podawajcie je z ziemniakami gotowanymi lub w formie aksamitnego puree! Nie musicie martwić się o żadne dodatki w postaci surówki, bo pyszne i miękkie warzywa znajdują się w sosie.
To pyszne danie robi się niemal samo, a do tego wszystko przyrządzicie na jednej patelni. A to oznacza ogromną oszczędność czasu nie tylko podczas gotowania, ale również później podczas sprzątania i zmywania naczyń. Na pewno docenicie ten przepis i zagości on na stałe w waszej kuchni.
Z pewnością zasmakują całej rodzinie podczas wspólnych obiadów, sprawdzą się również jako danie na bardziej uroczyste okazje, gdy podejmujecie wielu gości.
Przepis na kotlety mielone z marchewką i brukselką
Składniki na kotlety mielone
- 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 płaskie łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól do smaku
- Składniki na sos
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie mrożonych marchewek mini
- 1 opakowanie mrożonej brukselki
- 3 łyżki ketchupu (może być pikantny)
- 200ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól do smaku
- Szczypta chili
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszajcie mielone mięso z cebulą, jajkiem i bułką tartą.
- Dodajcie przyprawy i dokładnie wyróbcie mięso.
- Mięso podzielcie na porcje i smażcie kotlety na rozgrzanym tłuszczu.
- Drugą cebulę pokrójcie drobno.
- W głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę, smażcie aż się zezłoci.
- Dodajcie marchewkę i brukselkę z odrobiną wody, posólcie do smaku i ugotujcie do miękkości.
- Na koniec dodajcie przecier pomidorowy, keczup oraz chili, jeśli lubicie pikantne potrawy. Sos zagęśćcie mąką.
- Na patelnie dodajcie kotlety i smażcie przez kilka minut.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl