Spaghetti, pulpety, kotlety mielone czy lasagne, wszystkie te produkty łączy jedna rzecz, a właściwie składnik. Jest nim oczywiście mięso mielone. Jeden z popularniejszych produktów w codziennej kuchni, z którego można przygotować wiele różnych potraw. Jego przygotowanie odbywa się najczęściej poprzez smażenie. Dodanie do niego sody oczyszczonej zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jakość mięsa.

Mielone mięso 

Na taką formę mięsa można przeznaczyć większość części. Można przygotować je z wołowiny, indyka, kurczaka, szynki bądź łopatki wieprzowej. Wybór odpowiedniego dla siebie zależy od własnych preferencji. Do wielu dań najlepsze będą te bardziej tłuste, gdyż idealnie podkreślą smak całej potrawy. Wówczas najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe. 

Potrawy z mięsem mielonym

Ten rodzaj mięsa jest dosyć uniwersalny, dlatego też można z niego przygotować wiele znakomitych potraw z różnych kuchni świata. Mięso mielone idealnie poleca się na dania obiadowe, świetnie sprawdza się jako smażone. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się, takie jak:

  • spaghetti,
  • kotlety mielone,
  • pulpety,
  • lasagne,
  • pieczeń rzymska,
  • gołąbki,
  • teksańskie chilli con carne,
  • grecka moussaka,
  • czy naleśniki zapiekane po meksykańsku.

Szereg różnych potraw z tym produktem idealnie wpasowuje się na co dzień, jak i na odświętne obiady. Odpowiednie przyprawienie spowoduje, iż będzie bardzo aromatyczne.

Zobacz także:

Przygotowanie mięsa do obróbki

Właściwa obróbka termiczna mięsa mielonego wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Powinno być smażone przede wszystkim na niewielkim ogniu. Przyprawia się je pod koniec obróbki, by nie zniszczyć jego pierwotnego smaku. Posolenie mięsa na początku sprawi, że wszystkie pory zamkną się przed czasem i nie odda ono właściwego aromatu. Mięso potrzebuje odpowiedniej ilości czasu, aby dojść do siebie.

Dodatek sody oczyszczonej do mięsa mielonego

Dla wielu osób dodanie sody oczyszczonej do surowego mielonego mięsa może być zaskoczeniem. Jednak dzięki temu nie straci ono podczas smażenia sporej ilości wody, a delikatnie się zarumieni. Po smażeniu będzie idealnie soczyste, a nie jak do tej pory wysuszone oraz niezbyt smaczne. Na pół kilograma mięsa wystarczy dodać odrobinę sody, a później całość wymieszać i odstawić na przynajmniej piętnaście minut. Po upływie tego czasu można smażyć mięso. Podczas obróbki termicznej nie wydziela tyle wody, a jedynie podkręci jego smak.