Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa?

Mielone w stylu szwedzkim

Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 upieczony lub ugotowany burak
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  2. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę.
  4. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  6. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  7. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety.
  8. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach kratkę.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety smażymy 1 minutę po czym zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 5-8 minut z każdej strony.
  10. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
  11. Podajemy gorące z ulubioną sałatką i ziemniakami.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Zobacz także: