Lubicie dania z udziałem mięsa mielonego, ale macie już dość gołąbków i kotletów mielonych? Mamy dla was ciekawą inspirację na potrawę prosto z rosyjskiej kuchni. To mięso mielone po rosyjsku. W czym tkwi sekret tego dania?

Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone po rosyjsku to ciekawa propozycja na tani i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Mięso ma słodko-ostry smak, dzięki dodatkowi ostrej musztardy. Potrawa doskonale smakuje z bagietką czy chrupiącymi grzankami. Świetnie się sprawdzi zarówno na obiad, jak i na kolację.

Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso, dodać warzywa, musztardę, bulion, koncentrat i całość dusić na wolnym ogniu. Danie na koniec przyprawiamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Zróbcie tę potrawę swoim bliskim, a na pewno im posmakuje, bo jest naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 300 ml bulionu,
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski.
  2. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki.
  3. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut.
  4. Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty.
  5. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  6. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku.
  7. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  8. Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: