Szukacie ciekawego pomysłu na gołąbki? Zróbcie je inaczej niż zwykle i dodajcie do mięsnego farszu jajka. Takie połączenie sprawia, że gołąbki mają jeszcze lepszy i wyrazistszy smak. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis, który robi właśnie furorę w sieci!
Przepis na gołąbki z jajkiem
Gołąbki z jajecznym farszem to świetna alternatywa dla zwykłych gołąbków. Tak podane gołąbki mają jeszcze ciekawsze wnętrze i smak. Podajcie je z sosem pomidorowym, a wasi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę!
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 9 jajek
- 1 szklanka ryżu
- przyprawa do wieprzowiny
- przyprawa do grilla
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- 160 gram koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
- Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko.
- Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka.
- Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki).
- Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając nitkę) i polewamy sosem.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: