Mielone i schabowe to najpopularniejsze dania na polskich stołach. Zwykle występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki. Jeśli macie już dość oklepanych kotletów mielonych w tradycyjnym wydaniu, koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych użytkowniczek na podłużne mielone z dodatkiem papryki. Ich smak na długo wami zawładnie!

Przepis na podłużne mielone z papryką

Podłużne mielone z papryką to doskonała propozycja na smaczny, tani i niebanalny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste!

Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, cebula, jajko, przyprawy i świeża czerwona papryka. Przygotowanie takich kotletów jedynie w niewielkim stopniu różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Jedyna różnica tkwi w paprykowym dodatku i sposobie formowania kotletów. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, bo jest naprawdę świetny!

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą.
  3. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni.
  5. Na środku rozkładamy paprykę.
  6. Przykrywamy drugą porcją mięsa.
  7. Formujemy podłużne roladki.
  8. Każdą obtaczamy w bułce tartej.
  9. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: