Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle goszczą na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu lub z okazji świąt, ale nie brakuje osób, które przygotowują je nawet na co dzień. Spróbujcie zrobić je nieco inaczej: gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku smakują wybornie.
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się poprzez połączenie mięsa mielonego, ugotowanego białego ryżu i przypraw z liśćmi podgotowanej w osolonej wodzie białej kapusty, w którą zawija się farsz. Nie brakuje jednak różnych gołąbkowych wariacji – np. gołąbków meksykańskich, gołąbków z siekanej kapusty, gołąbków z farszem z prażonego ryżu. Niektórzy robią gołąbki z młodej kapusty, a inni zawijają farsz w liście kalafiora lub botwinki!
Do farszu do gołąbków można dodać również ziemniaki i boczek. Boczek, zwłaszcza ten wędzony, będzie świetnym dopełnieniem farszu. Warto dodać, że w naszym przepisie nie ma mielonego mięsa – farsz stanowi właśnie boczek i starte na tarce ziemniaki.
Jak przygotować to smaczne danie? Czytajcie dalej!
Zobacz także:
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag boczku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka mąki
- olej
- 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie gołąbków z ziemniakami i boczkiem:
- Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu.
- Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia.
- Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane).
- Lekko odciskamy powstały sok.
- Cebulę drobno siekamy.
- Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy, aż się zrumieni.
- Cebulę, boczek i ziemniaki mieszamy razem, dodajemy jajka, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku.
- Nakładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki.
- Gołąbki możemy lekko obsmażyć na tłuszczu.
- Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 1,5 godz.
- Podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: