Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Zwykle goszczą na naszych stołach podczas niedzielnego obiadu lub z okazji świąt, ale nie brakuje osób, które przygotowują je nawet na co dzień. Spróbujcie zrobić je nieco inaczej: gołąbki z farszem z ziemniaków i boczku smakują wybornie.

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

W tradycyjnej wersji gołąbki przygotowuje się poprzez połączenie mięsa mielonego, ugotowanego białego ryżu i przypraw z liśćmi podgotowanej w osolonej wodzie białej kapusty, w którą zawija się farsz. Nie brakuje jednak różnych gołąbkowych wariacji – np. gołąbków meksykańskichgołąbków z siekanej kapusty, gołąbków z farszem z prażonego ryżu. Niektórzy robią gołąbki z młodej kapusty, a inni zawijają farsz w liście kalafiora lub botwinki

Do farszu do gołąbków można dodać również ziemniaki i boczek. Boczek, zwłaszcza ten wędzony, będzie świetnym dopełnieniem farszu. Warto dodać, że w naszym przepisie nie ma mielonego mięsa – farsz stanowi właśnie boczek i starte na tarce ziemniaki.

Jak przygotować to smaczne danie? Czytajcie dalej!

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie gołąbków z ziemniakami i boczkiem:

  1. Kapustę sparzamy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i octu.
  2. Ściągamy po kolei liści i zostawiamy do ostygnięcia.
  3. Grube nerwy na liściach możemy lekko ściąć nożykiem.
  4. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane).
  5. Lekko odciskamy powstały sok.
  6. Cebulę drobno siekamy.
  7. Boczek kroimy w kostkę średniej wielkości i obsmażamy, aż się zrumieni.
  8. Cebulę, boczek i ziemniaki mieszamy razem, dodajemy jajka, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku.
  9. Nakładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki.
  10. Gołąbki możemy lekko obsmażyć na tłuszczu.
  11. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 1,5 godz.
  12. Podajemy z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: