Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej, płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny.
Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora!
Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki.
Składniki:
- 7 liści kalafiora
- 7 kiełbasek śląskich
- 60 dkg pieczarek
- 5 cebul
- 1 szklanka suchego ryżu
- sól
- pieprz
- 12 łyżek oleju
- 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy.
- Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut.
- Wyjąć liście i zalać zimną wodą.
- Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć.
- Cebule obrać z łupin.
- 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać.
- Pieczarki oczyścić i pokroić.
- Kiełbasy ponacinać z obu stron.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli.
- Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni.
- Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pieczarki, posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć aż odparuje sok.
- Ryż gotować w 2-óch szklankach osolonego wrzątku przez 15-20 minut.
- Do ryżu dodać cebulę ze smażenia kiełbasy, połowę pieczarek, doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać.
- Na rozłożone liście kalafiora kłaść ryż i po jednej kiełbasie.
- Liście zwijać jak gołąbki.
- W brytfance rozgrzać resztę oleju, włożyć gołąbki, posolić i obsmażyć z obu stron.
- Gołąbki podlać wrzącą wodą i dusić aż liście będą miękkie, co jakiś czas podlewając wodą.
- Do pozostałych pieczarek wlać litr wody i gotować przez 15 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować.
- Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gołąbki podawać polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: