Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną!
Właściwości kapusty kiszonej
Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu.
Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej
Składniki:
- 80 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 3-4 cebule
- 3 woreczki ryżu
- 3 woreczki kaszy jęczmiennej
- ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona
- 2 łyżki smalcu
Do sosu:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego
- 150 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona
- kostka rosołowa
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków.
- Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy,
- Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką.
- Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą.
- Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu).
- Nałóżcie farsz na liść kapusty i zwińcie.
- Układajcie w naczyniu żaroodpornym lub w żeliwnej gęsiarce.
- Wlejcie do gołąbków szklankę pozostawionej wody z kapusty i pół szklanki świeżej wody. Kapusta jest już słona, więc nie trzeba niczym posypywać liści.
- Przykryjcie pokrywką i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez godzinę – po upieczeniu można zostawić jeszcze na godzinę w wyłączonym piekarniku, aby „doszły”.
- Przygotujcie sos: w garnku albo rondelku na maśle przesmażcie koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem przez kilka minut.
- Następnie wlejcie 2 kartoniki przecieru i dodajcie kostkę rosołową oraz doprawcie do smaku.
- Dolejcie śmietanę i gotujcie jeszcze przez kilka minut. Gotowe!
Czytaj też: