Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki!
Przepis na gołąbki z prażonego ryżu
Składniki:
- 1 główka kapusty białej
- 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej
- 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajo
- 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej)
- 1 średnia cebula
- 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 60 g masło
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- ocet balsamico di Modena
Przygotowanie:
- Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru.
- Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków.
- Ryż odstawiamy do większego garnka.
- Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru.
- Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
- Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania.
- Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody z odrobina octu na co najmniej 8 - 12 minut (zależy czy kapusta jest świeża czy już z zeszłego sezonu)
- Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy i (jeśli to konieczne) zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
- Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki.
- Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego.
- Zalewamy całość wywarem tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty.
- Tak dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.
- Uduszone gołąbki wykładamy na patenię z masłem i jeszcze smażymy na malutkim ogniu aż kapusta zacznie się rumienić.
- Gotowe gołąbki wykładamy na talerze i polewamy octem balsamicznym di Modena. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: