Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki!

Przepis na gołąbki z prażonego ryżu

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej
  • 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajo
  • 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej)
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 60 g masło
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • ocet balsamico di Modena

Przygotowanie:

  1. Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru. 
  2. Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków. 
  3. Ryż odstawiamy do większego garnka. 
  4. Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru. 
  5. Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. 
  6. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania. 
  7. Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody z odrobina octu na co najmniej 8 - 12 minut (zależy czy kapusta jest świeża czy już z zeszłego sezonu)
  8. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy i (jeśli to konieczne) zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady.
  9. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. 
  10. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. 
  11. Zalewamy całość wywarem tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. 
  12. Tak dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. 
  13. Uduszone gołąbki wykładamy na patenię z masłem i jeszcze smażymy na malutkim ogniu aż kapusta zacznie się rumienić. 
  14. Gotowe gołąbki wykładamy na talerze i polewamy octem balsamicznym di Modena. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: