Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa.
Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać?
Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa.
W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków.
Zobacz także:
Jakie mięso można dodać do gołąbków?
Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego.
Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu.
Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach.
Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym
Składniki:
- Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków
- 1 szklanka ryżu
- Niewielka główka kapusty
- Jajko
- Opcjonalnie – marchewka starta na tarce
- Opcjonalnie - cebula
- Sól
- Pieprz
- Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia
Przygotowanie:
- Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty.
- Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania.
- Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu.
- Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę i jajko. Opcjonalnie można dodać także i posiekaną lub startą na tarce marchewkę.
- Zawijajcie w liście kapusty gotowy farsz.
- Gołąbki umieśćcie sztywno i zwarcie w naczyniu żaroodpornym.
- Zalejcie gołąbki bulionem.
- Pieczcie w temp. 180 st. C przez około godzinę.
- Podawajcie z sosem pomidorowym.
- Smacznego!
Czytaj także: