Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.
Do czego warto dodać tymianek?
Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.
Przepis na gołąbki z tymiankiem
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
- 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
- 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
- garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
- 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz mielony
- maggi w płynie
- 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 4 łyżki mąki
- szczypta cukru
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki masła
- 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka)
Przygotowanie
- Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.
- Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
- Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
- Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie.
- Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście (cierpliwie czekając, aż zmiękną – jeśli będziemy je odrywać na siłę, mogą popękać).
- Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty (jak krokiety w naleśnikach).
- By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem, należy ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka i dopiero na nich układać zawijasy.
- Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
- Wyjąć gołąbki z garnka.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
- Dodać wywar z gotowania (dodawać po pół szklanki, aby osiągnąć ostatecznie pożądaną gęstość).
- Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi.
- Gołąbki włożyć do powstałego sosu i dusić przez chwilę, aby przeszły smakiem.
- Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku.
Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 gołąbków.
Czytaj też: