To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej?
Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle.
To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama.
Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania
Składniki:
- 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- 30 dag kiszona kapusta
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- 2 kostki rosołowe
- Koncentrat pomidorowy
- Śmietana
- Olej rzepakowy
- Mąka pszenna
Przygotowanie:
- W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona.
- Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie.
- Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli.
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno.
- Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju.
- Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu.
- Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym.
- Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki.
- Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące.
- Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju.
- Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego.
- Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem.
- Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu przygotowania sosu.
- Doprawcie sos do smaku i zabielcie śmietaną pod koniec gotowania.
- Polewajcie gotowe gołąbki tak przygotowanym sosem.
Źródło: gotujmy.pl