Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty? Poznajcie trik z piekarnikiem!

Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?

Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia:

  • Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.
  • Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron.
  • Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny.

Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe!

Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej.

Zobacz także:

Prosty przepis na gołąbki

Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • ¾ szklanki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części.
  2. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut).
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę.
  4. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia.
  5. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem.
  6. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik.
  7. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim.
  8. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance wody. Na górze połóżcie resztę podpieczonych liści. Polejcie całość olejem i przykryjcie.
  9. Rondel wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około godzinę pilnując, czy gołąbki się nie przypalają.

Czytaj także: