Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw. 

Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni! 

Właściwości czerwonej kapusty

Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. 

Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej! 

Zobacz także:

Nie można jednak zapominać o tym, że kapusta czerwona jest nieco twardsza od swojej białej odpowiedniczki. Dlatego też przygotowując to danie, warto parzyć kapuściane liście odrobinę dłużej. Nie zaszkodzi dusić je także także przez kilkanaście dodatkowych minut. To da gwarancję odpowiedniej miękkości kapusty.

Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki na gołąbki:

  • Główka kapusty czerwonej
  • 450g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 woreczki ryżu
  • Jajko
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: pieprz, sól

Składniki na sos:

  • Około 1,5l bulionu lub rosołu
  • 3 pomidory 
  • Koncentrat pomidorowy
  • Kilka łyżek śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania gołąbków:

  1. Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście.
  2. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. 
  3. Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu do krawędzi liścia.
  4. Przygotowane gołąbki ułóżcie na dnie garnka, wcześniej wyłóżcie go liśćmi kapusty.
  5. Ułożone w garnku gołąbki, podlejcie rosołem lub bulionem i duście do miękkości kapusty. 

Sposób przygotowania sosu:

  1. Pomidory obierzcie ze skóry, drobno pokrójcie i podsmażcie na patelni. Następnie przetrzyjcie je przez sitko.
  2. Na patelnię wlejcie trochę rosołu lub bulionu i gotujcie przez kilka minut. 
  3. Po chwili dodajcie koncentrat pomidorowy.

Gotowe gołąbki podlejcie sosem i jedzcie ze smakiem!
Źródło: gotujmy.pl