Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym.
Szybkie gołąbki siekane
Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków.
Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- ½ kg białej kapusty
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 kostka bulionu drobiowego
- olej do smażenia
Przygotowanie siekanych gołąbków:
- Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski.
- Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie.
- Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na nim uformowane kotlety. Obsmażcie je delikatnie z obu stron.
- W międzyczasie przygotujcie wywar. Do garnka wlejcie cztery szklanki wody, dodajcie łyżkę koncentratu pomidorowego oraz kostkę bulionu drobiowego. Całość zagotujcie.
- Podsmażone gołąbki ułóżcie w naczyniu żaroodpornym w odpowiednich odległościach. Później zalejcie je przygotowanym sosem pomidorowym. Gołąbki wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekajcie je przez godzinę.
- Szybkie gołąbki z siekanej kapusty podawajcie z sosem pomidorowym. Smacznego!
Szybkie gołąbki i inne błyskawiczne wersje polskich klasyków
Polska kuchnia słynie z kilku popisowych dań, za którymi przepadają nie tylko Polacy. Są one doceniane również za granicą. Wśród tych potraw znajdują się takie przysmaki jak kotlety schabowe, pierogi ruskie, gołąbki w sosie pomidorowym, bigos czy rosół. Mimo iż większość z nich jest pracochłonna, to często goszczą na naszych stołach. Zawsze też można zdecydować się na lekko zmodyfikowane wersje ulubionych dań, które przydadzą się szybciej niż ich oryginalną wersję, np.
- Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
- Przepis na ekspresowe gołąbki
- Szybki bigos ze słodkiej kapusty z wędzoną kiełbasą
- Sposób na szybki tradycyjny bigos
- Babciny patent na szybkie lepienie pierogów
- Ekspresowy schabowy inaczej
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: