Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata.
Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne.
Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku.
Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku.
Zobacz także:
Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół.
Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla
- Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem)
- Sól
- Śmietana 18%
- Świeży zielony szczypiorek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania.
- Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości.
- Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki.
- W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju.
- Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki.
- Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce.
- Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki.
- Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami.
- Całość posypcie zielonym szczypiorkiem.
- Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: