Kiedyś gospodynie domowe na wsiach, nie miały dużo czasu na pichcenie dań kuchni Europy i reszty świata.

Chłopskie jedzenie miało dwie podstawowe cechy. Było bardzo proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle pożywne i bardzo smaczne.

Nie inaczej jest ze sztandarowym obiad z dawnych lat, a więc z ziemniakami z omastą w postaci roztopionego boczku.

Nie ma nic lepszego niż wytopiony boczek i powstałe z niego wspaniałe skwarki w towarzystwie kartofli, śmietany i świeżego, wiosennego szczypiorku.

Zobacz także:

Jeśli szukacie innych wiejskich kuchennych inspiracji, wypróbujcie ten przepis na prawdziwy sielski, chłopski rosół.

Przepis na ziemniaki ze skwarkami i śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag boczku surowego lub wieprzowego podgardla
  • Odrobina oleju, smalcu lub innego tłuszczu do smażenia (użyjcie go, jeżeli dysponujcie chudym boczkiem)
  • Sól
  • Śmietana  18%
  • Świeży zielony szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie z łupin i dokładnie umyjcie. Pokrójcie ziemniaki na połówki, by skrócić czas ich gotowania.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, dosypcie soli. Gotujcie do miękkości.
  3. Boczek oczyśćcie, odkrójcie skórę i skrójcie na małe kawałeczki w kształcie kostki.
  4. W rondlu lub na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu. Jeżeli wasz boczek ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, możecie zrezygnować z dodatkowego oleju.
  5. Powoli roztapiajcie boczek na patelni do momentu, aż tłuszcz się wytopi i wytworzą się chrupiące skwarki.
  6. Szczypiorek umyjcie i pokrójcie drobno na desce.
  7. Na talerz wyłóżcie ugotowane ziemniaki.
  8. Polejcie ziemniaki tłuszczem ze skwarkami.
  9. Całość posypcie zielonym szczypiorkiem.
  10. Podawajcie z gęstą, tłustą śmietaną. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: