Jeżeli lubicie w kuchni eksperymentować, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na schabowe po grecku. Na pewno znacie tradycyjny przepis na rybę po grecku. To popularna w Polsce potrawa, która składa się z usmażonej na patelni ryby, którą podaje się z ugotowanymi warzywami – startą na tarce marchewką, pietruszką, selerem i podsmażoną cebulą i porem, z dodatkiem przypraw i koncentratu pomidorowego. A co powiecie na kotlety schabowe w takim wydaniu?

Przepis na schabowe po grecku

Kotlety schabowe po grecku robi się w bardzo podobny sposób jak rybę. Danie należy jednak na koniec podpiec w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotujcie ją, a zakochacie się w jej smaku! Pamiętajcie tylko, że schabowe przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 1 kg pierś z kurczaka,
  • 3 cebule,
  • 3 marchewki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • 5 łyżek ketchupu,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • magii

Przygotowanie:

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.
  2. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  3. Robimy zalewę. W garnku gotujemy 1 i 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki octu, po 5 łyżek ketchupu i magii.
  4. Dodajemy cukier - 2 łyżki - i zagotowujemy.
  5. Dodajemy liść laurowy i kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu i warzywa.
  6. Gotujemy ok. 10 min.
  7. Pierś z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, solimy.
  8. Obtaczamy w mące potem w jaku i tartej bułce smażymy na oleju. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy zalewą z warzywami.
  9. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min.
  10. Podajemy na zimno lub na gorąco.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: