Jeżeli lubicie w kuchni eksperymentować, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na schabowe po grecku. Na pewno znacie tradycyjny przepis na rybę po grecku. To popularna w Polsce potrawa, która składa się z usmażonej na patelni ryby, którą podaje się z ugotowanymi warzywami – startą na tarce marchewką, pietruszką, selerem i podsmażoną cebulą i porem, z dodatkiem przypraw i koncentratu pomidorowego. A co powiecie na kotlety schabowe w takim wydaniu?
Przepis na schabowe po grecku
Kotlety schabowe po grecku robi się w bardzo podobny sposób jak rybę. Danie należy jednak na koniec podpiec w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotujcie ją, a zakochacie się w jej smaku! Pamiętajcie tylko, że schabowe przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 1 kg pierś z kurczaka,
- 3 cebule,
- 3 marchewki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- 1 jajko,
- mąka,
- bułka tarta,
- 5 łyżek ketchupu,
- 1/4 szklanki octu,
- 2 łyżki cukru,
- magii
Przygotowanie:
- Marchewki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka.
- Robimy zalewę. W garnku gotujemy 1 i 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki octu, po 5 łyżek ketchupu i magii.
- Dodajemy cukier - 2 łyżki - i zagotowujemy.
- Dodajemy liść laurowy i kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu i warzywa.
- Gotujemy ok. 10 min.
- Pierś z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, solimy.
- Obtaczamy w mące potem w jaku i tartej bułce smażymy na oleju. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy zalewą z warzywami.
- Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min.
- Podajemy na zimno lub na gorąco.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: