Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni.
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku
Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli.
Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci!
Składniki:
- 2 kiełbasy śląskie
- 10 dag wędzonego boczku bez skóry
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawa do grilla
- sól czosnkowa
- ketchup
- musztarda
Przygotowanie:
- Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7).
- Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy.
- Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek.
- Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową.
- Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki.
- Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju.
- Obsmażać szaszłyki na rumiano.
- W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę.
- Wrzucić na patelnię koło szaszłyków.
- Smażyć aż cebula się zrumieni.
- Podawać na gorąco z pieczywem (lub odsmażonymi ziemniakami) i surówką.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: