Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni.

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku

Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli.

Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci!

Składniki:

  • 2 kiełbasy śląskie
  • 10 dag wędzonego boczku bez skóry
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa do grilla
  • sól czosnkowa
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7).
  2. Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy.
  3. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek.
  4. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową.
  5. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki.
  6. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju.
  7. Obsmażać szaszłyki na rumiano.
  8. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę.
  9. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków.
  10. Smażyć aż cebula się zrumieni.
  11. Podawać na gorąco z pieczywem (lub odsmażonymi ziemniakami) i surówką.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: