Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej. 

Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.  

Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.  

Przepis na pyszne szaszłyki

Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować:

  • 40 dag mięsa z piersi kurczaka
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 pieczarki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • Pieprz cayenne
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na ognisty sos: 

  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 5 łyżek keczupu pikantnego 
  • 1 opakowanie mieszanki do sosu 

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm.
  2. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw. 
  3. W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki.
  4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  5. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności.
  6. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i układamy na patelni nabite mięsem i warzywami szaszłyki. 
  7. Obsmażamy je z każdej strony po 3 minuty, a później dusimy pod pokrywką około 5 minut, aby warzywa puściły soki.
  8. Następnie przygotowujemy pikantny sos. Do miseczki wlewamy 4 łyżki soku pomidorowego, 5 łyżek keczupu pikantnego i opakowanie mieszanki do sosu.
  9. Wszystkie składniki energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. 
  10. Gotowe szaszłyki wykładamy na duży półmisek, obok stawiamy sos w miseczce. 

Gotowe! Smacznego :)

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl