Obiad musi być smaczny, pożywny i szybki do zrobienia. Zgadzacie się? Jeśli tak, to warto skorzystać z prostego przepisu, dzięki któremu wyczarujecie danie idealne czyli aromatyczne szaszłyki. Są pyszne, sycące i zdrowe. Wcale nie potrzebujemy grilla aby je przyrządzić.
Skąd wziął się szaszłyk?
Teorii jest mnóstwo. I jedna tutaj pasuje. Tatarzy krymscy jak my, nie mieli dużo czasu na przygotowanie posiłków więc nabijali kawałki mięsa na swoje szable, opiekali je nad rozpalonym ogniem i voilà.
Do zrobienia szaszłyków nie będziemy potrzebować szabli J Wystarczą drewniane patyczki o długości około 20 cm.
Nasze składniki:
Zobacz także:
- 400 g piersi z kurczaka, odpowiednio zamarynowana i przyprawiona
- Cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 5 pieczarek
- cebula
- Łyżeczkę ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Pierś pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj składniki marynaty: łyżeczkę ostrej papryki chili, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy. Całość starannie wymieszaj. Następnie pokrój papryki, pieczarki, cukinie i cebulę. Gdy mięso się zamarynuje, zacznij nabijać składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki możesz posypać jeszcze ulubioną przyprawą. Następnie włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut. Polecam przekręcanie ich co kilka minut, wtedy będą idealnie opieczone.
I gotowe! Smacznego J