Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Pomysły na smaczny obiad
Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu:
- Jarskie kotlety z kalafiora
- Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym
- Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad
- Mielone klopsy z jajkiem na twardo
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym
Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 800 g polędwiczek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 150 g śmietany 30%
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią.
- Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie.
- Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie.
- Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku.
- Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie.
I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Polecamy wam podawać je z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką – na przykład z surówką z selera lub z kapusty pekińskiej. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: