W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych, na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej, czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe, upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl.

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
  • 100 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz czarny
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem.
  2. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut.
  3. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka.
  4. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut.
  5. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego!

Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika?

Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco suche. Nie może wyjść inaczej, jeśli nie używa się w ogóle tłuszczu! Jeżeli jednak nie przeszkadzają wam dodatkowe kalorie, polecamy na każdym kotlecie, przed wstawieniem do piekarnika, położyć odrobinę masła. W trakcie pieczenia masło roztopi się, a kotlet będzie idealnie soczysty i miękki w środku.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: