Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni

Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych, na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej, czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe, upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
  • 100 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz czarny
  • Sól

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem.
  2. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut.
  3. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka.
  4. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut.
  5. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego!

Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika?

Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco suche. Nie może wyjść inaczej, jeśli nie używa się w ogóle tłuszczu! Jeżeli jednak nie przeszkadzają wam dodatkowe kalorie, polecamy na każdym kotlecie, przed wstawieniem do piekarnika, położyć odrobinę masła. W trakcie pieczenia masło roztopi się, a kotlet będzie idealnie soczysty i miękki w środku.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
kotlety schabowe przepis
AdobeStock
Przepisy Kotlety schabowe po staropolsku. Jeden dodatek wynosi smak na kolejny poziom!
Chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj ten przepis, który zawiera jeden specjalny składnik!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Jeżeli uwielbiacie kotlety schabowe, ale znudziła się wam klasyczna wersja w panierce podawana z kapustą, to mamy dla was coś nowego! Przełamcie rutynę i wypróbujcie ten przepis na schabowe po staropolsku! Schabowe najlepsze na obiad Kotlety wieprzowe wciąż mają wielu miłośników. I nic dziwnego! Mięso ze schabu jest soczyste, sycące i bardzo aromatyczne. Dziś odchodzi się od wieprzowiny, ponieważ jest tłustsza od drobiu i nie powinny jej jeść osoby cierpiące na podwyższony cholesterol. Jednak żaden, nawet najlepiej karmiony kurczak nie będzie smakował tak, jak soczyste kotlety wieprzowe ze schabu! Przepis na staropolskie kotlety schabowe Ta wersja kotletów z pewnością spodoba się osobom będącym na diecie. A to dlatego, że kotlety w wersji staropolskiej nie zawierają panierki! Co jeszcze sprawia, że to danie jest wyjątkowe? W przeciwieństwie do tradycyjnych, panierowanych schabowych jest niezwykle aromatyczne – zawdzięcza to kolendrze. Przygotujcie te składniki, żeby przyrządzić to pyszne danie: 1 kg mięsa wieprzowego ze schabu 2 ząbki czosnku Ziele angielskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka goździków Pół szklanki oleju Pieprz Przyprawa do mięs Przygotowanie Pokrój schab na 10 równych porcji. W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, dodaj olej i dokładnie obtocz w nich kotlety. Odstaw do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty i odsącz. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 15 minut. Smacznego!

Przeczytaj
Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Przeczytaj