Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni

Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych, na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej, czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe, upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
  • 100 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Pieprz czarny
  • Sól
Zobacz także
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem.
  2. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut.
  3. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka.
  4. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut.
  5. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego!

Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika?

Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco suche. Nie może wyjść inaczej, jeśli nie używa się w ogóle tłuszczu! Jeżeli jednak nie przeszkadzają wam dodatkowe kalorie, polecamy na każdym kotlecie, przed wstawieniem do piekarnika, położyć odrobinę masła. W trakcie pieczenia masło roztopi się, a kotlet będzie idealnie soczysty i miękki w środku.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
AdobeStock
Newsy
Co zamiast bułki tartej? Pomysły na panierkę do schabowego
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie. Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Dowiedzcie się, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych . Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć bardzo drobno...

kotlety schabowe kalorie
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy to prawdziwa bomba kaloryczna. Będziecie w szoku, ile ma kalorii po usmażeniu
Czy kotlety schabowe tuczą? I to jak! Sprawdźcie, ile kalorii kryje się w jednym usmażonym schabowym. Aż włos się jeży!

Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie! Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu , na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem. Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję ! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie! Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram schabu 200 g bułki tartej 4 jajka Czosnek granulowany Papryka słodka mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem. Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej. Na blasze wyłożonej...

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy
Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!
Szukacie ciekawego przepisu na kolację z przyjaciółmi? Przygotujcie te pyszne schabowe po hawajsku. To prawdziwa uczta dla zmysłów!

Wszyscy dobrze znamy smak tradycyjnych kotletów schabowych . Jeśli szukacie fajnej odmiany dla zwykłych schaboszczaków, świetnie trafiliście! Przygotujcie schabowe po hawajsku. Kotlety prezentują się niezwykle atrakcyjnie i smakują obłędnie. Z pewnością zrobią furorę na przyjęciu w waszym domu! Przepis na kotlety schabowe po hawajsku Przepis na kotlety schabowe po hawajsku jest bardzo prosty. Będziecie jednak potrzebować kilku dodatkowych składników, których nie potrzebowaliście podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Chodzi o ananas, żółty ser i konfiturę żurawinową. Kotlety te różnią się od typowych schabowych również tym, że najpierw je smażymy, a potem dodatkowo zapiekamy w piekarniku. Mimo iż danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wystarczy usmażyć schabowe, położyć na nie po kawałku ananasa i żółtego sera, a następnie zapiec danie w piekarniku – wystarczy 10-15 minut, by kotlety były gotowe do podania. Pamiętajcie, by na koniec położyć na nie konfiturę żurawinową. Takie połączenie smaków jest wprost genialne! Składniki: 4 plastry schabu 4 plastry ananasa 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia konfitura żurawinowa Przygotowanie: Schab rozbijamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy kotlety na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone kotlety układamy na blasze, na każdym układamy plasterek ananasa i sera żółtego. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut. Przed podaniem na kotlety nakładamy konfiturę żurawinową. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Schabowe inaczej - przepis na mocno czosnkowe...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...