Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać!
Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom.
Przepis na golonkę w piwie karmelowym
Składniki
- 3 średniej wielkości golonki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
- Sól i pieprz do smaku
- Słodka papryka mielona
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Włoszczyzna bez kapusty
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- Sos sojowy lub Maggi
- Olej
- 1/3 szklanki śmietanki 18%
- 2 szklanki piwa karmelowego
Przygotowanie
- Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie.
- W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód.
- Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
- Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni.
- Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką.
- Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw możecie zrobić smaczną zupę np. barszcz ukraiński.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Jeden niezawodny sposób sprawi, że wasza golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Gwarancja rozkoszy dla podniebienia
- Golonka jak z czeskiej gospody. Potrzebna będzie jedna dodatkowa czynność przed pieczeniem
- Przepis na pieczoną, soczystą golonkę. Jeszcze w życiu nie jedliście tak dobrej. Wszystko dzięki tym trikom