Nie od dziś wiadomo, że golonka doskonale smakuje podana z piwem. Babciagramolka, użytkowniczka serwisu gotujmy.pl, podzieliła się przepisem na golonkę, którą przyrządzą się z piwem. Piwo karmelowe nadaje mięsu wyjątkowego smaku. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście w tej sposób tego dania, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Palce lizać!

Choć golonka najczęściej kojarzy się z typowo męskim daniem, w tej wersji z pewnością zasmakuje również paniom.

Przepis na golonkę w piwie karmelowym

Składniki

  • 3 średniej wielkości golonki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
  • Sól i pieprz do smaku
  • Słodka papryka mielona
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Włoszczyzna bez kapusty
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sos sojowy lub Maggi
  • Olej
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 2 szklanki piwa karmelowego

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlejcie wodę, dołóżcie włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte golonki. Ugotujcie je do miękkości, wyjmijcie z wywaru i ostudźcie.
  2. W misce utrzyjcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, dodajcie 3 łyżki oleju, szczyptę pieprzu, majeranku i papryki oraz sos sojowy (lub Maggi) i miód.
  3. Skórę na golonce natnijcie ostrym nożem w kratkę, natrzyjcie golonki dokładnie powstałą marynatą. Włóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plastry i podsmażcie na rozgrzanej patelni.
  5. Do większego garnka włóżcie zamarynowane golonki, dodajcie cebulę i całość zalejcie 2 szklankami piwa. Gotujcie na wolnym ogniu, aż alkohol odparuje, a piwo lekko zgęstnieje i zamieni się w sos. Zabielcie go śmietanką.
  6. Jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia to z wywaru i warzyw możecie zrobić smaczną zupę np. barszcz ukraiński.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: