Znamy takie osoby, które dałyby się wprost pokroić za rumianą z zewnątrz, a mięciutką i soczystą w środku golonkę.
Długość przygotowania powoduje, że zamiast przygotowywać golonkę w domu, jada się ją najczęściej w czasie turystycznych wyjazdów. Na przykład do naszych południowych sąsiadów.
Podawana zazwyczaj z piwem jest prawdziwym rarytasem czeskiej kuchni. Jednak jej korzenie sięgają gdzie indziej.
Ojczyzną pieczonej golonki są południowe Niemcy. To właśnie kuchnia Bawarii, a także Austrii przez lata niezwykle silnie oddziaływała na czeskie gusta i smaki.
Zobacz także:
W ten sposób golonka stała się tradycyjną potrawą, którą Czesi po prostu uwielbiają zamawiać w swoich gospodach do kufla jasnego piwa.
Duszenie, smażenie i pieczenie golonki
Jak zrobić takie cudeńko we własnym zakresie? Ważne, by przed jej pieczeniem poddusić ją w garnku, w sosie własnym.
Niestety golonka to pracochłonne danie. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze byłoby przed włożeniem jej do piekarnika, podsmażyć mięso na złoty kolor z obu stron.
Są jednak różne szkoły przygotowywania golonki. Niektóre sposoby ograniczają się do samego pieczenia. Wypróbujcie jednego z nich.
Przepis na pieczoną golonkę
Składniki:
- 2-3 golonki wieprzowe
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- Ziele angielskie
- Por
- Seler
- Sól
- Pieprz
- Cebula
- Kilka ząbków czosnku
- Tymianek
- Rozmaryn
Przygotowanie:
- Obierzcie marchewki, pietruszkę i seler.
- Przełóżcie włoszczyznę do dużego garnka.
- Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie.
- Do garnka włóżcie golonki i gotujcie przez ok. 45 min na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu, golonkę można delikatnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.
- Obierzcie cebulę i czosnek, pokrójcie i wyłóżcie je do naczynia do pieczenia.
- Golonkę można przed pieczeniem ponacinać z góry.
- Wstawcie golonkę do naczynia, zalejcie szklanką lub dwiema szklankami wywaru z gotowania.
- Pieczcie golonkę przez ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C, co jakiś czas podlewając ją sosem.
- Podawajcie golonkę na kapuście kiszonej.
- Smacznego!