Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami.

Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania.

Przepis na boczek pieczony na cebuli

Składniki

  • 3,5kg surowego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 10 łyżek ostrej musztardy
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą

  1. Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
  2. Przetnijcie go na pół w poprzek.
  3. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka.
  4. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty.
  5. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń.
  6. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej połóżcie rolady z boczku. Wierzch szczelnie przykryjcie folią aluminiową.
  7. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Zdejmijcie folię i pieczcie jeszcze przez 10-15 minut, aby mięso się zarumieniło.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: