Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami.
Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania.
Przepis na boczek pieczony na cebuli
Składniki
- 3,5kg surowego boczku
- 4 średnie cebule
- 10 łyżek ostrej musztardy
- 10 łyżek oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą
- Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika.
- Przetnijcie go na pół w poprzek.
- W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka.
- Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty.
- Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń.
- Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej połóżcie rolady z boczku. Wierzch szczelnie przykryjcie folią aluminiową.
- Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40 minut. Zdejmijcie folię i pieczcie jeszcze przez 10-15 minut, aby mięso się zarumieniło.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: