Nic na świecie nie może się równać ze smakiem domowej wędliny. Ta na bazie boczku gotowanego w łupinach, z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jej przygotowanie jest banalnie proste!
Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli
Będziecie potrzebować:
- 1 kilogram surowego boczku
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- Woda
- Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, suszonego czosnku i majeranku.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek w łupinach umyjcie pod bieżącą, ciepłą wodą. Czyste ząbki czosnku rozgniećcie przy pomocy noża.
- Do średniej wielkości garnka wlejcie wodę do ¾ wysokości i umieśćcie w niej cebulę oraz czosnek wraz ze wszystkimi łupinami.
- Do wody dodajcie również 1 łyżeczkę pieprzu czarnego w kulkach, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe.
- Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
- Po upływie tego czasu do wywaru włóżcie boczek.
- Jeśli woda nie zakrywa mięsa, koniecznie jej dolejcie.
- Boczek gotujcie aż do miękkości, obracając go co kilka minut.
- Kiedy stanie się już wystarczająco miękki wyjmijcie go z wody i odstawcie do wystudzenia.
- W małej miseczce umieśćcie majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Całość wymieszajcie.
- Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyjcie wystudzone mięso, a następnie zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc.
Gotowe!