Nic na świecie nie może się równać ze smakiem domowej wędliny. Ta na bazie boczku gotowanego w łupinach, z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilogram surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Woda
  • Przyprawy: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, suszonego czosnku i majeranku. 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek w łupinach umyjcie pod bieżącą, ciepłą wodą. Czyste ząbki czosnku rozgniećcie przy pomocy noża.
  2. Do średniej wielkości garnka wlejcie wodę do ¾ wysokości i umieśćcie w niej cebulę oraz czosnek wraz ze wszystkimi łupinami.
  3. Do wody dodajcie również 1 łyżeczkę pieprzu czarnego w kulkach, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe.
  4. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  5. Po upływie tego czasu do wywaru włóżcie boczek.
  6. Jeśli woda nie zakrywa mięsa, koniecznie jej dolejcie.
  7. Boczek gotujcie aż do miękkości, obracając go co kilka minut.
  8. Kiedy stanie się już wystarczająco miękki wyjmijcie go z wody i odstawcie do wystudzenia.
  9. W małej miseczce umieśćcie majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Całość wymieszajcie. 
  10. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyjcie wystudzone mięso, a następnie zawińcie je szczelnie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na całą noc.

Gotowe!