Jak sama nazwa wskazuje, kluski śląskie mają swoje korzenie na południu Polski. Różnica polega głównie na sposobie ich podawania. Ślązacy preferują kluski w towarzystwie rolad i modrej kapusty. O takim połączeniu niektórzy Polacy z pozostałych części kraju być może nawet nie słyszeli.
A szkoda, bo kluski śląskie rzeczywiście wspaniale pasują do smacznego kawałka mięsa i dodatku w postaci kapusty. Polecamy tego typu zestaw dla odmiany od podawania ich ze skwarkami, jak jada się je często w pozostałych częściach naszego państwa.
Przed podaniem przepisu winni jesteśmy wam jeszcze wyjaśnienie sprawy łyżki. O co chodzi?
Otóż trzonek drewnianej łyżki może posłużyć wam zamiast palca do wyciśnięcia równych dziurek w waszych kluskach! Kluski zyskają dzięki temu na wyglądzie - regularne odciski będą wyglądały prosto jak z maszyny!
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg osolonych, gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 10-15 dag mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Ostudzone ziemniaki mieszajcie powoli z mąką, do wyrobienia gładkiej masy.
- Dobrze wyrobione ciasto formujcie w warkocz i wykrajajcie równe porcje na kluski.
- Spłaszczcie odrobinę wykrojone porcje i łyżką wyciśnijcie dziurki.
- Gotujcie kluski we wrzącej, osolonej wodzie.
- Kluski wkładajcie do garnka partiami.
- Kluski będą gotowe, gdy po wypłynięciu na zewnątrz pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
- Wykładajcie ugotowane kluski na półmiskach i podawajcie gorące.
Źródło: gotujmy.pl