
Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna.
Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej.
Marynata do karkówki na grilla
Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin.
Marynata do karkówki z grilla: przepis
Składniki
- Plastry karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka suszonej bazylii
- Łyżeczka suszonego oregano
- Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- Łyżeczka mielonej ostrej papryki
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka czarnego pieprzu
- Pół szklanki oleju
Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla
- Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie.
- Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
- Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki.
- W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą.
- Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami.
- Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego!
Jak długo marynować karkówkę?
Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po natarciu mięsa marynatą wstawić je do lodówki.
Jaka karkówka na grilla?
Kierujcie się zasadą: im młodsza, tym lepsza. Mięso z młodej wieprzowiny będzie bardziej miękkie i delikatniejsze niż ze starszej. Zazwyczaj można to rozpoznać po wielkości kawałka. Wbrew pozorom nie należy kupować tego większego, który zapewne będzie twardszy. Bardziej prawdopodobne jest, że karkówka o wadze 1,5-2 kg pochodzi z młodej świni.
Nie kupujcie mięsa, które ma siny, niezdrowy kolor i wygląda na mokre i świecące – to oznaki, że nie jest najświeższe.
Z czym podawać karkówkę?
Do tego mięsa pasuje niemal wszystko. Chleb, pieczone ziemniaki, młode ziemniaczki z koperkiem oraz różne sałatki, na przykład zielona sałata z sosem musztardowo-miodowym albo prosta sałatka z kapusty pekińskiej czy pomidorów. Dobrym wyborem będą również ogórki kiszone.
Czytaj także:

Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka z grilla – aż ślinka cieknie! Jeżeli nie macie możliwości rozpalić grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni! Sposób na soczyste mięso Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak ktoś to robi, że jego mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież, żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniecie szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznajcie się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało! Przepis na marynowaną karkówkę z patelni Sekret tkwi w… marynacie do mięsa ! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić! Składniki: 1 kilogram karkówki Olej rzepakowy Łyżka keczupu 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka soli Łyżeczka pieprzu Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżka ostrej papryki Łyżeczka majeranku Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin....

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze. Dobra marynata do karkówki Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić! Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki: 1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...

Rozpoczynamy sezon grillowy! Polacy uwielbiają grillować przede wszystkim karkówkę oraz kiełbasę. Karkówka wymaga odpowiedniego przygotowania przed grillowaniem. Długie moczenie w marynacie w chłodnym miejscu sprawi, że mięso stanie się kruche i bardzo soczyste. Nabierze również wyjątkowego smaku i aromatu. Wypróbujcie świetny przepis jednej z użytkowniczek Gotujmy. IrenaM poleca karkówkę z piwem na ostro. Karkówka w piwnej marynacie z grilla – przepis Składniki 1,5kg karkówka 0,5l piwa Przyprawa do karkówki z grilla Mielona ostra papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Karkówkę umyjcie. Jeśli macie jeden kawałek mięsa to pokrójcie go w plastry grubości około 1 cm. Delikatnie rozbijcie je tłuczkiem z obu stron. Każdy kawałek mięsa dokładnie posypcie i natrzyjcie solą, pieprzem, ostrą papryką oraz przyprawą do karkówki. Włóżcie je do miski, a następnie zalejcie piwem i przykryjcie folią spożywczą. Wstawcie do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujcie z obu stron i polewajcie mięso piwną marynatą co jakiś czas. Smacznego! Marynata do karkówki Jeśli nie lubicie piwnej marynaty albo szukacie innych pomysłów na przygotowanie karkówki, koniecznie spróbujcie przygotować mięso według tego przepisu . Zamarynujcie karkówkę w cebuli, czosnku i przyprawach, a stanie się miękka i soczysta. Co podać na grilla? Nie tylko karkówkę! Świetnie sprawdzi się również uwielbiana przez wszystkich kiełbasa z cebulą . Jeśli lubicie kaszankę, koniecznie upieczcie ją z jabłkiem i cebulką . Pyszne są również skrzydełka po libańsku z przepisu Roberta Makłowicza, szaszłyki z kurczaka z warzywami , a jeśli lubicie ryby to doskonale...

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...