Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna.

Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej.

Marynata do karkówki na grilla

Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin.

Marynata do karkówki z grilla: przepis

Składniki

  • Plastry karkówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka czarnego pieprzu
  • Pół szklanki oleju

Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla

  1. Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie.
  2. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
  3. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki.
  4. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą.
  5. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami.
  6. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki.
  7. Smacznego!

Jak długo marynować karkówkę?

Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po natarciu mięsa marynatą wstawić je do lodówki.

Zobacz także:

Jaka karkówka na grilla?

Kierujcie się zasadą: im młodsza, tym lepsza. Mięso z młodej wieprzowiny będzie bardziej miękkie i delikatniejsze niż ze starszej. Zazwyczaj można to rozpoznać po wielkości kawałka. Wbrew pozorom nie należy kupować tego większego, który zapewne będzie twardszy. Bardziej prawdopodobne jest, że karkówka o wadze 1,5-2 kg pochodzi z młodej świni.

Nie kupujcie mięsa, które ma siny, niezdrowy kolor i wygląda na mokre i świecące – to oznaki, że nie jest najświeższe.

Z czym podawać karkówkę?

Do tego mięsa pasuje niemal wszystko. Chleb, pieczone ziemniaki, młode ziemniaczki z koperkiem oraz różne sałatki, na przykład zielona sałata z sosem musztardowo-miodowym albo prosta sałatka z kapusty pekińskiej czy pomidorów. Dobrym wyborem będą również ogórki kiszone.

Czytaj także: