Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze.
Dobra marynata do karkówki
Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić!
Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej
Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.
- Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem.
- Następnie przygotujcie marynatę.
- Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając.
- Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę.
- Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce.
- Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.
- Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia.
- Podkręćcie temperaturę piekarnika na 180-200 stopni C i wstawcie karkówkę ponownie na 20-30 minut.
- Upieczoną karkówkę wyjmijcie z piekarnika i odstawcie ją na 15 minut aby odpoczęła.
- Następnie ponownie polejcie ją powstałym sosem, pokrójcie w plastry.
Karkówkę podawajcie z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Jeśli jednak piekliście karkówkę na wędlinę, zostawcie ją po wyjęciu z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: