Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze. 

Dobra marynata do karkówki 

Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić! 

Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej

Składniki: 

  • 1-1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. 
  2. Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem.
  3. Następnie przygotujcie marynatę.
  4. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając. 
  5. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę.
  6. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce. 
  7. Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. 
  8. Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia.
  9. Podkręćcie temperaturę piekarnika na 180-200 stopni C i wstawcie karkówkę ponownie na 20-30 minut.
  10. Upieczoną karkówkę wyjmijcie z piekarnika i odstawcie ją na 15 minut aby odpoczęła.
  11. Następnie ponownie polejcie ją powstałym sosem, pokrójcie w plastry.

Karkówkę podawajcie z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Jeśli jednak piekliście karkówkę na wędlinę, zostawcie ją po wyjęciu z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl  

Zobacz także:

Czytaj także: