Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków

Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!
Anna Borkowska
maj 20, 2021

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką. Dlaczego warto jeść marchewkę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa?

Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.

Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw.

To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych. Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego, dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów.

Korzyści zdrowotne marchewki

Marchewka jest bardzo zdrowa. To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele!

Dobra dla zdrowia oczu

Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Wzmacnia układ odpornościowy

Regularne jedzenie marchewek doskonale wzmacnia odporność. Warzywo to posiada bowiem różnorodne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a także witaminę C, które wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu.

Zobacz także

Pomaga w utracie wagi

Macie problemy z nadwagą? Włączcie do swojego codziennego menu marchewkę lub sok z marchwi. To smaczne pomarańczowe warzywo pomaga na dłużej czuć się sytym, a także łagodzi niekontrolowane napady głodu. To z kolei może prowadzić do mniejszego spożycia kalorii, a tym samym może nam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Poprawia stan zębów

Jedzenie surowej marchwi może poprawić zdrowie naszych zębów, ponieważ nie tylko pomaga w usuwaniu zalegającej płytki nazębnej i resztek jedzenia, ale także pomaga w produkcji śliny poprzez stymulację dziąseł. Wytwarzanie śliny jest korzystne dla kontrolowania powstawania próchnicy lub bakterii.

Pomaga w obniżaniu ryzyka cukrzycy

Surowa marchewka jest też skuteczna w walce z cukrzycą. Warzywo to pomaga regulować poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga zapobiegać cukrzycy. Badania wykazały, że regularne spożywanie marchwi pomaga w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości.

Ważne dla cukrzyków: Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, ale gotowanej marchewki powinniście unikać, bo jej IG jest bardzo wysokie (85).

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Marchew zawiera falkarinol, przeciwutleniacz poliacetylenowy, który pomaga w niszczeniu komórek rakowych w guzach. Liczne badania wykazały, że marchew może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych rodzajów raka, takich jak np. rak okrężnicy, piersi czy prostaty.

Wskazówka!

Ponieważ karoteny są rozpuszczalne w tłuszczach, warto spożywać marchewkę wraz z tłuszczami, np. z dodatkiem oleju roślinnego lub masła.

Czytaj także: 

Komentarze
Ten napój błyskwicznie poprawi wyniki twojej krwi
Adobe Stock
Przepisy Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki twojej krwi! Pij go jak najczęściej!
Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki twojej krwi! Pij go jak najczęściej!
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Czy znasz uczucie zmęczenia i braku energii? Mamy dla ciebie łatwe rozwiązanie w postaci napoju. Budzisz się zmęczony i nie poprawia się nawet po treningu?  Jeśli odpowiedziałaś twierdząco, najwyższy czas, żebyś spojrzał uważnym okiem na swoja dietę. Objawy do których należy wypadanie włosów, niski poziom hemoglobiny i niska odporność, są związane z tym, co spożywasz. To również czytelny znak, że twoja dieta powinna być wzbogacona w niezbędne przeciwutleniacze.  Jeśli miałaś do czynienia z tymi problemami, mamy dla ciebie zatwierdzony przez ekspertów przepis na napój energetyzujący. Doktor Dixa Bhavsar niedawno udostępniła interesujący post na swoim Instagramie, aby przeciwdziałać i łagodzić problem, o których wspominamy wyżej. Oto, co napisała na swoim Instagramie doktor Dixa Bhavsar: „Brak hemoglobiny może prowadzić do wypadania włosów, osłabienia (uczucie zmęczenia/brak energii) i niskiej odporności. Pij napój energetyzującego każdego ranka, aby nie dopuścić do podobnych problemów ”. Przepis na prosty napój energetyzujący: 1 burak 1 marchewka Garść liści kolendry ½ - granat 7-8 - Liście curry Garść liści mięty 1 sztuka - imbir ½ - cytryna Wszystkie składniki najlepiej wymieszać w słoiku miksera z pół szklanki wody. Nie zaszkodzi dodanie do całości soku z limonki. Korzyści, które otrzymacie po spożyciu  * Pomaga stymulować system metaboliczny, ponieważ napój bogaty w składniki odżywcze utrzymuje zdrowie jelit w ryzach. * Napój wspomaga oczyszczanie krwi, co odbija się na skórze, a także chroni ją przed starzeniem poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Zwiększa również produkcję czerwonych krwinek, a tym samym zwiększa poziom...

Przeczytaj
Marchewka z groszkiem
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni
Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!
Hubert Rój
listopad 16, 2020

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu! W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej jesiennej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie! Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań! Składniki: 3 sporej wielkości marchewki 25 dag groszku konserwowego Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Nieco cukru i soli Przygotowanie: Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem). Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek. Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak. Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do...

Przeczytaj
Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Przeczytaj
nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj