Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką. Dlaczego warto jeść marchewkę?

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa?

Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.

Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw.

To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych. Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego, dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów.

Zobacz także:

Korzyści zdrowotne marchewki

Marchewka jest bardzo zdrowa. To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele!

Dobra dla zdrowia oczu

Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Wzmacnia układ odpornościowy

Regularne jedzenie marchewek doskonale wzmacnia odporność. Warzywo to posiada bowiem różnorodne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a także witaminę C, które wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu.

Pomaga w utracie wagi

Macie problemy z nadwagą? Włączcie do swojego codziennego menu marchewkę lub sok z marchwi. To smaczne pomarańczowe warzywo pomaga na dłużej czuć się sytym, a także łagodzi niekontrolowane napady głodu. To z kolei może prowadzić do mniejszego spożycia kalorii, a tym samym może nam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Poprawia stan zębów

Jedzenie surowej marchwi może poprawić zdrowie naszych zębów, ponieważ nie tylko pomaga w usuwaniu zalegającej płytki nazębnej i resztek jedzenia, ale także pomaga w produkcji śliny poprzez stymulację dziąseł. Wytwarzanie śliny jest korzystne dla kontrolowania powstawania próchnicy lub bakterii.

Pomaga w obniżaniu ryzyka cukrzycy

Surowa marchewka jest też skuteczna w walce z cukrzycą. Warzywo to pomaga regulować poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga zapobiegać cukrzycy. Badania wykazały, że regularne spożywanie marchwi pomaga w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości.

Ważne dla cukrzyków: Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, ale gotowanej marchewki powinniście unikać, bo jej IG jest bardzo wysokie (85).

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Marchew zawiera falkarinol, przeciwutleniacz poliacetylenowy, który pomaga w niszczeniu komórek rakowych w guzach. Liczne badania wykazały, że marchew może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych rodzajów raka, takich jak np. rak okrężnicy, piersi czy prostaty.

Wskazówka!

Ponieważ karoteny są rozpuszczalne w tłuszczach, warto spożywać marchewkę wraz z tłuszczami, np. z dodatkiem oleju roślinnego lub masła.

Czytaj także: