Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków

Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką. Dlaczego warto jeść marchewkę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa?

Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.

Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw.

To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych. Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego, dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów.

Korzyści zdrowotne marchewki

Marchewka jest bardzo zdrowa. To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele!

Dobra dla zdrowia oczu

Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Wzmacnia układ odpornościowy

Regularne jedzenie marchewek doskonale wzmacnia odporność. Warzywo to posiada bowiem różnorodne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, a także witaminę C, które wzmacniają układ odpornościowy naszego organizmu.

Zobacz także
Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie

Czosnkowy oddech? Zjedzcie to tanie warzywo i o nim zapomnijcie

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?

Pomaga w utracie wagi

Macie problemy z nadwagą? Włączcie do swojego codziennego menu marchewkę lub sok z marchwi. To smaczne pomarańczowe warzywo pomaga na dłużej czuć się sytym, a także łagodzi niekontrolowane napady głodu. To z kolei może prowadzić do mniejszego spożycia kalorii, a tym samym może nam pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Poprawia stan zębów

Jedzenie surowej marchwi może poprawić zdrowie naszych zębów, ponieważ nie tylko pomaga w usuwaniu zalegającej płytki nazębnej i resztek jedzenia, ale także pomaga w produkcji śliny poprzez stymulację dziąseł. Wytwarzanie śliny jest korzystne dla kontrolowania powstawania próchnicy lub bakterii.

Pomaga w obniżaniu ryzyka cukrzycy

Surowa marchewka jest też skuteczna w walce z cukrzycą. Warzywo to pomaga regulować poziom cukru we krwi, a tym samym pomaga zapobiegać cukrzycy. Badania wykazały, że regularne spożywanie marchwi pomaga w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości.

Ważne dla cukrzyków: Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, ale gotowanej marchewki powinniście unikać, bo jej IG jest bardzo wysokie (85).

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Marchew zawiera falkarinol, przeciwutleniacz poliacetylenowy, który pomaga w niszczeniu komórek rakowych w guzach. Liczne badania wykazały, że marchew może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych rodzajów raka, takich jak np. rak okrężnicy, piersi czy prostaty.

Wskazówka!

Ponieważ karoteny są rozpuszczalne w tłuszczach, warto spożywać marchewkę wraz z tłuszczami, np. z dodatkiem oleju roślinnego lub masła.

Czytaj także: 

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Warzywa to jeden z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w wartościowej diecie. Jednym z nich jest marchew, która dzięki wielu cennym składnikom, poprawia działanie organizmu. Poza tym to warzywo można kupić za grosze.

Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wartościowa marchewka Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.  Właściwości zdrowotne marchewki  Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić: pozytywny wpływ na wzrok, działa przeciw miażdżycy, wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników, dobrze oddziałuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu, pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych, działa antynowotworowo, zwiększa odporność, reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni mózg. Wykorzystanie marchwi w kuchni Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak: wywar warzywno-mięsny, sos marchewka z groszkiem , ciasto marchewkowe,...

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność? Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła? Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka. W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie. W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce. Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia. Jak wykorzystać marchewkę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi. Możecie z...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Jedzenie zup może pomóc w walce z nadwagą. Trzeba tylko pamiętać o 1 zasadzie
Zupy można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Wyjaśniamy, dlaczego warto zamienić kanapkę na parujący talerz.

Często słyszymy, że najlepiej jest jeść warzywa w postaci surowej. Zawierają wtedy najwięcej witamin i minerałów, które podczas obróbki cieplnej są niszczone. Dlaczego więc jedzenie zup, przyrządzonych z ugotowanych warzyw jest tak zdrowe? I co ma wspólnego z odchudzaniem? Zupy są zdrowe, ale pamiętajcie o tej 1 zasadzie Jedzenie zup na wszystkie posiłki jest nazywane dietą zupową. Jednak zupełnie nie chodzi tu o dietę, jaką wiele lat temu prezentował Aleksander Kwaśniewski. Polityk żywił się jednym rodzajem zupy. Była to zupa kapuściana z dodatkiem papryki, której zaletą było to, że można jej było zjadać dowolnie dużo, nasycać się, nie głodować i jednocześnie chudnąć. Żeby mówić o zdrowych zupach jadanych na każdy posiłek, musimy zadbać o najważniejsze: zupy powinny być różnorodne i stanowić podstawę zbilansowanej diety. Tylko wtedy dostarczą nam wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, których potrzebuje organizm. Jeśli właściwie dobierzecie składniki, zupy staną się skarbnicą mikro i makroelementów. Do tego pozwolą wykorzystać każdy z nich w optymalny sposób. Martwicie się, że gotowane w zupach warzywa tracą część wartości odżywczych? Niepotrzebnie: Marchew. Jednym z ważnych składników marchwi jest silny przeciwutleniacz, bata-karoten. Jest cenny dla zdrowia, ponieważ zapobiega miażdżycy, poprawia ostrość widzenia, wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Przyswajalność tej substancji zwiększa się po ugotowaniu marchwi. Dzieje się tak dlatego, ponieważ podczas gotowania rozmiękają błony komórkowe warzywa. Ugotowana marchew ma trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż surowa. Do tego przed gotowaniem warto ją jeszcze podsmażyć na oliwie z oliwek, gdyż przeciwutleniacze są jeszcze lepiej wchłaniane w obecności...

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!